Colon şi rect

 

– consult de specialitate

– colonoscopie (cu sau fără biopsie)

– analize (cu plată)

 

SCREENING CANCER COLON ŞI RECT

INDICAŢII: Populaţia generală sub 50 ani simptomatică, peste 50 ani asimptomatică, indiferent de vârstă, cu antecedente heredocolaterale sau personale de polipi, cancer colorectal, Boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragică.

– Consult de specialitate (examen fizic complet efectuat de un medic specialist chirurg cu expertiză)

– Analize Hemoleucogramă, Fe seric, Hemoragii oculte (3 teste)

– Sigmoidoscopie flexibilă la toţi pacienţii vs Colonoscopie completă (cu sau fără biopsie) efectuată în cazul testului pozitiv pentru hemoragii oculte

– Protocol ulterior la cei descoperiţi cu cancer

– Se va stabili conduita la pacienţii la care testul pentru hemoragii oculte se efectuează chiar daca nu pot fi respectate anumite condiţii (pacienţi sub tratament cronic anticoagulant, antiagregant, pacienţi cu hemoroizi la care testul iese pozitiv)

– Chestionar completat de fiecare pacient (date antropologice, date anamnestice, istorie familială de cancer, complianţă la tratamentul care se va propune)

 

  1. SCREENINGUL POPULAŢIEI CU RISC SCĂZUT

În această grupă sunt încadrate persoanele asimptomatice fără antecedente personale sau familiale caracteristice grupelor de risc mediu şi crescut. Orice persoană cu simptome posibil de atribuit unui cancer colorectal va urma investigaţiile necesare pentru diagnosticarea acestuia. (testare pentru detectarea hemoragiilor oculte fecale anual, o sigmoidoscopie flexibilă la 5 ani şi o colonoscopie totală la 10 ani).

 

  1. SCREENINGUL POPULAŢIEI CU RISC MODERAT

Grupa de risc moderat cuprinde indivizii de orice vârstă, asimptomatici dar având în antecedentele personale sau familiale, polipi adenomatoşi sau cancer colorectal. Screeningul pentru aceştia implicând examinarea întregului intestin gros preferabil prin colonoscopie totală, alternativa fiind ir  igografia cu dublu contrast asociată eventual cu sigmoidoscopia flexibilă. Intervalul de screening este de 3 ani; dacă rezultatul este negativ se repetă colonoscopia la 5 ani.

 

  1. SCREENINGUL PACIENŢILOR CU RISC CRESCUT

Include metodele folosite în supravegherea indivizilor având cel mai mare risc de a dezvlota cancer de colon şi rect. Aceştia sunt cei având în antecedentele personale boli inflamatorii intestinale cronice (colita Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică – RCUH), sau în antecedentele familiale polipoză adenomatoasă familială sau cancer colorectal ereditar nonpolipozic.