Nutriţie şi Dietetică

 

Nutriţia şi dietetica

Plecând de la spusele lui Hipocrate: “Alimentele voastre să fie medicamente şi medicamentele voastre să fie alimente”, nutriţia şi  dietetica fac referire tocmai la ceea ce înseamnă abordarea unei alimentaţii corecte, atât pentru omul sănătos cât şi pentru pacientul cu diferite patologii.

Când vorbim despre nutriţie, vorbim despre echilibru, despre ceea ce înseamnă să adopţi un stil de viaţă sănătos pentru ca în final să vă îmbunătăţiţi calitatea vieţii. Astfel, consilierea nutriţională are drept scop restabilirea echilibrului nutritiv în scop profilactic şi curativ.

 

Desfăşurarea programului de consiliere nutriţională

 

  1. Consultaţia iniţială

 

Consultaţia iniţială va avea la bază evaluarea nutriţională a pacientului. Aceasta constă în :

– măsurători antropometrice: greutate, înălţime;

– determinare IMC;

– determinarea indicelui de grăsime corporală şi viscerală;

– determinarea procentului de masă musculară;

– istoric medical / antecedente medicale;

– evaluarea obiceiurilor alimentare;

– evaluarea nivelului de activitate fizică;

– profilul social.

Toate aceste date vor fi utilizate pentru:

– determinarea necesarului energetic zilnic;

– elaborarea unui plan alimentar pentru următoarea perioadă.

 

A doua etapă constă în partea de:

 

  1. Monitorizare

 

Monitorizarea se va face săptămânal şi va avea în vedere schimbările care apar pe parcursul unei săptămâni. Pacientul este reevaluat şi se aduc ajustări în regimul alimentar stabilit anterior.

Nutriţia clinică urmăreşte echilibrarea statusului alimentar al pacienţilor diagnosticaţi cu diferite patologii. Fiecare patologie în parte prezintă particularităţile sale din punct de vedere nutriţional de aceea este extrem de important ca pe lângă tratamentul medicamentos stabilit de medicul curant să se stabilească şi un regim alimentar.