Radiologie – Imagistică Medicală
Radiologia este specialitatea medicală ce utilizează imagistica atât în diagnosticarea, cât și în tratamentul bolii vizualizate în corpul uman. Radiologii utilizează o serie de tehnologii imagistice (precum ultrasonografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleară, tomografia prin emisie de pozitroni (PET, positron emission tomography) și rezonanța magnetică nucleară (RMN)) pentru a diagnostica sau trata boli. Radiologia intervențională reprezintă efectuarea de proceduri medicale (de regulă minim invazive) folosind pentru orientare tehnologii imagistice. Achiziția imaginilor medicale este efectuată de obicei de către un radiolog sau un tehnician de radiologie.
Imagistica medicală este o specialitate științifică recentă, care reunește o largă varietate de științe în scopul studierii modului în care se formează, înregistrează, transmit, analizează, procesează, percep și se stochează imagini ale organelor sau țesuturilor, prin diferize tehnici, cu scopul de a le folosi pentru a diagnostica bolile.
Computerul tomograf (CT)
Computerul tomograf (CT) este un aparat care serveşte la producerea unor imagini, utilizând razele X. Aceste imagini sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului care va conduce la o eficacitate maximă a tratamentului prescris de medicul dumneavoastră.
Tehnologia avansată permite vizualizarea cu acurateţe a oaselor, organelor interne, vaselor de sânge. Computer tomografia combină tehnologia razelor X cu o procesare computerizată avansată pentru a recreea imagini detaliate ale organelor interne.
Examinarea CT este rapidă, confortabilă, nedureroasă. Vei sta culcat pe spate, cât mai nemişcat, pe masa ce va avansa în interiorul şi în afara aparatului de scanare.
Pregatirea pentru tomografia computerizată
Inainte de efectuarea tomografiei computerizate medicul trebuie sa stie urmatoarele:
– daca femeia este însărcinată
– dacă femeia alaptează: în acest caz trebuie sfătuită să apeleze la alimentaţia artificială (să folosească un preparat de lapte) pentru 1 sau 2 zile după folosirea substanţei de contrast necesară efectuării tomografiei
– dacă pacientul este alergic la vreun medicament, inclusiv la substanţa de contrast
– dacă are vreo afecţiune cardiacă, precum insuficienţa cardiacă
– dacă are diabet zaharat şi daca foloseşte metforminul ca medicament hipoglicemiant
– dacă are sau a avut vreo afecţiune renală
– dacă are astm bronşic
– dacă are probleme cu glanda tiroidă
– dacă are mielom multiplu
– dacă a facut vreo radiografie în care s-a folosit bariul sau dacă i s-a administrat tratament ce conţine bismut în ultimele 4 zile; bariul şi bismutul sunt vizibile pe radiografii şi fac dificilă interpretarea tomografiei computerizate
– dacă pacientul este claustrofobic (devine nervos în spaţii înguste); în acest caz, pacientul va trebui sedat.
Dacă se investighează abdomenul, pacientul va fi sfătuit să nu mănânce hrană solidă din seara zilei precedente investigaţiei. În cazul tomografiei computerizate abdominale pacientului i se poate administra oral substanţa de contrast. În alte cazuri, înainte de efectuarea tomografiei, poate fi necesară administrarea unor laxative sau a unei clisme.